FIFA oznámila zloženie košov pred žrebovaním skupinovej fázy MS

03.12.2013 Celý región

Costa do Sauipe 3. decembra (TASR) - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) zverejnila v utorok zloženie košov, ktoré sa budú používať pri piatkovom žrebe základných skupín na majstrovstvá sveta 2014 v Brazílii. Tridsaťdva účastníkov finálového turnaja bude v prvej fáze šampionátu rozdelených do ôsmich štvorčlenných základných skupín A-H. Žreb sa uskutoční v piatok o 17:00 SEČ.

Tridsaťdva účastníkov MS rozdelili do štyroch košov podľa regionálneho hľadiska. FIFA však neoznámila, ktorý z európskych tímov bude v 2. koši spoločne s piatimi africkými a dvoma juhoamerickými tímami, pretože v štvrtom koši už na neho nezostane miesto. Prvý kôš tvoria nasadené tímy - usporiadateľ Brazília a sedem najlepšie postavených krajín v rebríčku FIFA - Brazília, Španielsko, Argentína, Belgicko, Kolumbia, Nemecko, Švajčiarsko a Uruguaj. Brazília bude hrať v A-skupine, ostatných určí žreb. V jednej skupine nemôžu byť dva tímy z jednej kvalifikačnej zóny s výnimkou dvoch európskych mužstiev.

V druhom koši je päť afrických tímov a dva juhoamerické. Týchto sedem krajín doplní jeden tím z Európy, čo FIFA určí až pred žrebom. Tento Európan bude mať istotu, že ho nevyžrebujú do skupiny k nasadeným európskym tímom, pretože v jednej skupine môžu byť maximálne dve družstvá z Európy. Je takisto jasné, že Čile a Ekvádor sa nestretnú proti juhoamerickým tímom z prvého koša. Tretí kôš patrí postupujúcim z Ázie a zo Severnej a Strednej Ameriky.

Svetový šampionát sa začína 12. júna 2014 a v otváracom zápase vyzve domáca Brazília od 22:00 SEČ v Sao Paulo doposiaľ neznámeho súpera. Finále turnaja je na programe 13. júla v Rio de Janeiro.


1. kôš: (nasadených Top 8): Brazília, Španielsko, Argentína, Belgicko, Kolumbia, Nemecko, Švajčiarsko, Uruguaj

2. kôš: Pobrežie Slonoviny, Ghana, Alžírsko, Nigéria, Kamerun, Čile, Ekvádor

3. kôš: Japonsko, Irán, Kórejská republika, Austrália, USA, Mexiko, Kostarika, Honduras

4. kôš: Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Anglicko, Grécko, Taliansko, Holandsko, Portugalsko, Rusko, Francúzsko
 

Vyberte región